Crosstrainer, het ultieme fitness apparaat

Van alle fitnessapparaten die leverbaar zijn, is mogelijk de crosstrainer de beste. Het is eenvoudig te bedienen, een gezonde natuurlijke beweging met een minimale kans op blessures, en anders dan met een hometrainer train je ook de armen, borst en bovenrug. Lees in dit artikel over het trainen met een crosstrainer, en welke modellen crosstrainers er in de handel zijn.

Geleidelijke beweging is beter

Veel mensen sporten, of gaan sporten, om af te vallen. Bij overgewicht worden gewrichten, zoals knieën en enkels, zwaar belast. Dit geldt ook voor de onderrug. Als je bij overgewicht verkeerd gaat bewegen, dan kan dat problemen geven. Dus met alle goede bedoeling gaat iemand met overgewicht hardlopen om af te vallen, voortdurend komen die mensen met een schok op de enkels en knieën terecht, en juist door dat goede gedrag ontstaan gezondheidsproblemen. De oplossing is bewegen op een manier dat het lichaam geen schokken krijgt, en dan kom je uit op trainen met een crosstrainer. De beweging gaat mooi geleidelijk, en het is een fitnessapparaat waarbij het hele lichaam werkt wat bijzonder goed is bij vet verbranden. Mocht je toch per se willen hardlopen of joggen, dan is trainen met de crosstrainer de goede aanloop. Als je voldoende afgevallen bent, zodat die extra belasting voor de onderrug, enkels, knieën, heupen, enzovoort opgelost is, dan zou je altijd nog af kunnen wisselen. Bijvoorbeeld bij lekker weer joggen in het park, en als het klimaat tegenzit indoor op de crosstrainer. Je zal dan vanzelf merken dat trainen met een crosstrainer de voorkeur zal hebben vanwege de geleidelijke beweging.

Soorten en types crosstrainers

Bij alle soorten en types crosstrainers maak je die gezonde geleidelijke beweging, dus met dat betreft heb je bij aanschaf de vrije keuze. Er zijn veel verschillende modellen crosstrainers en daardoor is er verschil in prijzen. Sommige discounters hebben al exemplaren voor onder de 200,= euro en er zijn luxe modellen van meer dan 2000,= euro. Het prijsverschil is dus gigantisch, en de kans is groot dat budget de doorslag kan geven welke crosstrainer voor jou geschikt is. Het merendeel van de crosstrainers zijn compleet met allerlei hulpmiddelen zoals een hartslagmeter, afgelegde afstand, stopwatch, calorieteller, en een regelbare weerstand. Laatste kan ook vastgelegd zijn in trainingsprogramma’s waarbij de computer enkele minuten de crosstrainer zwaar laat gaan en daarna weer even minder zwaar, en dat bijvoorbeeld een half uur lang. Naast budget is er wel degelijk keuze in de uitvoering. De duurste uitvoeringen kunnen middels een app ook nog contact maken met de laptop, smartphone of tablet. De app houdt de vooruitgang van de training in de gaten en heeft leuke items. Zo is het mogelijk om een route af te leggen, je krijgt dan een filmpje in beeld. Met een snelheid van naar schatting 20 km/uur gaat de camera door een stad, of het legt een gedeelte van een Tour de France etappe af, en zo cross je virtueel een parcours door. Het hangt af van jezelf wat je het beste lijkt om te trainen; de één heeft liever muziek en dan van die trance speciaal voor de sport, de ander heeft liever zo’n film, en weer een ander volgt liever een programma. Met een crosstrainer kan het allemaal, het is voor ieder wat wils.

Kies uit, er zijn verschillende trainingsdoelen

In het stukje geleidelijke beweging is beter staat enkel over afvallen, maar de mogelijkheden gaan veel verder. De crosstrainer is ook het ultieme om een topconditie te krijgen. Mocht je werken met een hartslagmeter, of de ingebouwde hartslagmeter gebruiken, dan kun je zeer efficiënt trainen. Hiervoor zijn verschillende manieren, één voorbeeld staat al in deze tekst en dat is een programma afwerken. Een andere methode is de hartslagmeter activeren, en dan stukje bij beetje de weerstand opvoeren. Op een gegeven moment kom je op een level en dan schiet ineens je hartslag omhoog, en op dat level ga je trainen. Weer een andere methode is rustig bewegen op de crosstrainer en ineens versnellen met veel weerstand. Dan kom je op een gigantische inspanning, dat is niet vol te houden, dus je laat het afzakken om het later nog eens te doen. Dit heet intervaltraining.